Syrop z mniszka

Przypominamy sprawdzony od lat przepis. 

2020-04-28 12:47

Jak co rok, w sezonie wiosennym przypominamy Wam naszą wirtualną książkę kucharską. Tym razem "zamkniemy słońce w słoiku" :)

Piękna i słoneczna pogoda sprzyja zbiorom, zatem do dzieła!

Składniki:

- około 400 główek mniszka lekarskiego (ładne, rozwinięte, zebrane z dala od ruchliwych dróg, dla tych co nie chcą liczyc to ok. 0,5 kg)

- 1 kg cukru

- 1 litr wody

- 2-3 cytryn

Wykonanie:

Główki mniszka wysypujemy na papier i zostawiamy, aż wszystkie robaczki je opuszczą. Po ok. 1-2 godzinach zalewamy wodą i gotujemy 15-20 minut. Odstawiamy na 24 godziny. Po tym czasie zlewamy przez gazę płyn a płatki wyciskamy. Do takiego roztworu (w kolorze herbaty, niezbyt przyjemnie pachnący) dodajmy cukier, wyciśnięty sok z cytryn i gotujemy ok. 2-3 godziny w zależności od gęstości miodu jaki chcemy uzyskać. Pod konieć gotowania miód nabiera pięknego koloru. Wlewamy do małych słoików, warto je również zapasteryzować (10 minut).

Wersja bardziej aromatyczna - cukier zastępujmy cukrem trzcinowym, a do gotowania dodajemy goździki.

Małgorzata Jończyk

Więcej sprawdzonych przepisów: http://www.glogoczow.pl/366,slonce-ukryte-w-sloiku,625

Głogoczów Artykuły
Ustawienia dostępności
Wysokość linii
Odległość między literami
Wyłącz animacje
Przewodnik czytania
Czytnik
Wyłącz obrazki
Skup się na zawartości
Większy kursor
Skróty klawiszowe