Gromadzimy energię na mroźne dni!

Czyli robimy boczek z majerankiem :)

2016-01-05 14:29

Wielu z nas o przyprawach innych niż sól i pieprz przypomina sobie przy okazji imprez lub świąt :) Kupujemy gotowe wędliny, narzekając, że nie możemy odnaleźć tradycyjnego smaku. Nic prostszego! Zróbmy boczek z majerankiem. Jedyne co nam potrzeba to:

surowy boczek ok. 1,5 kg
łyżka oleju
4- 5 łyżek majeranku
sól

Przygotowanie:
Umyty boczek natrzeć solą i 3 łyżkami majeranku. Tak przygotowany pozostawić w lodówce, na co najmniej 8 godzin (najlepiej na noc). Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać pozostałym majerankiem. Podlać kilkoma łyżkami wody z łyżką oleju. Piec w temperaturze 180 – 200 stopni, przez godzinę pod przykryciem. Odkryć, piec jeszcze pół godziny polewając wytworzonym sosem. Upieczony boczek schłodzić. SMACZNEGO!

Boczek być może jest i tłustym mięsem, ale zimą w chłodne dni kanapka z takim rarytasem doda nam niezbędnej energii. Majeranek słynie z swoich właściwości wpływających korzystnie na trawienie. Dzięki temu bez większych wyrzutów sumienia możemy poddać się przyjemności smakowania boczku. Mniam mniam :)

Głogoczów Artykuły
Ustawienia dostępności
Wysokość linii
Odległość między literami
Wyłącz animacje
Przewodnik czytania
Czytnik
Wyłącz obrazki
Skup się na zawartości
Większy kursor
Skróty klawiszowe