W trakcie Jesiennego Spotkania Mieszkańców, będziecie mogli otrzymać całkowice za darmo SŁOIK ZDROWIA, a w nim zakwas na chleb.
A oto prosty przepis na chleb z wykorzystaniem zakwasu:
etap 1) wieczorem, w dniu poprzedzającym wypiek, wyciągam zakwas z lodówki, do dużego garnka przekładam około szklankę zakwasu, dosypuję kolejną szklankę mąki żytniej (2000), dolewam letnią wodę i mieszam. Konsystencja, jaka mi powstaje, to taka niezbyt gęsta śmietana. To chowam do zimnego piekarnika lub szafki w kuchni. Rano, zobaczycie jak Wasz zakwas żyje, można powiedzieć „fermentuje”.
etap 2) do garnka z zakwasem dosypuję po ok. pół szklanki: otręby, płatki owsiane, nasiona słonecznika, siemię lniane… (co lubimy), ulubione zioła oraz 1 łyżeczkę cukru i 1,5 łyżeczki soli (lub więcej), 1 kg mąki pszennej. Dolewamy letniej, przegotowanej wody tak, aby powstało gęste ciasto. Im bardziej luźne ciasto, tym większe potem otworki powietrza w chlebie.
etap 3) Ciasto przekładam do brytfanek (u mnie 4 brytfanki 11 x 20 cm), mokrą dłonią wygładzam górę i posypuję np. czarnuszką, kminkiem, wkładam do piekarnika /włączam grzanie 50°C, po 15-20 min wyłączam, nie otwieram, chleb ma ciepło, to szybko rośnie/.
etap 4) Gdy chleb już osiągnie pożądaną przez nas wielkość – czyli zwykle do brzegów brytfanki, włączam grzanie (nie wyciągając już brytfanek) i nagrzewam piekarnik do 220°C, po ok. 20 min. temp. zmniejszam do ok. 190°C. Chleb piekę w sumie 1 godzinę, od razu wyciągam z foremek i kładę na kratce do ostygnięcia.
Zakwas przez nas przekazywany ma około 2 lata, zatem chleb na nim rośnie znacznie szybciej. Ilość słoików będzie ograniczona, jeśli komuś zabraknie, prosimy o kontakt na odnowa@glogoczow.pl i zakwas przekażemy też w innym terminie.