Szarpaniec Wigilijny z kapustą i grzybami

Święta Bożego Narodzenia coraz bliżej. Pewnie zastanawiacie się jakie potrawy przygotować w tym roku na świąteczny stół.

2014-12-16 12:56
1 minuta czytania

Składniki

Farsz:

0,5 kg kapusty kiszonej

150 g grzybów suszonych

2 średnie cebule

Kminek, gałka muszkatołowa, pieprz, sól

Ciasto:

450 g mąki pszennej

200 g letniej wody

20 g drożdży

1,5 łyżeczki  soli

20 g oleju

1 łyżeczka cukru

1 jajko

 

Suszone grzyby moczymy przez co najmniej 2 godziny, cebule kroimy w drobną kostkę i podsmażamy z pokrojonymi  grzybami  oraz ugotowaną, posiekaną  kiszoną  kapustą. Gotowy farsz  doprawiamy do smaku.

Z podanych składników (oprócz jajka) zagniatamy ciasto. Wałkujemy na 2 cm placek, na całej długości wykładamy farsz z kapusty i grzybów, zwijamy jak na roladę. Następnie roladę kroimy na kilku centymetrowe kromeczki i układamy farszem  do góry w tortownicy zaczynając od środka w kierunku brzegów. Gotowe ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kminkiem. Pieczemy w piekarniku w 180 C przez ok. 40 min. Po upieczeniu nie kroimy tylko podajemy w całości na stół i odrywamy/szarpiemy po kawałku kromeczki.  Doskonałe jako dodatek do barszczu czerwonego.

Smacznego !

Przepisem podzieliła się z nami Pani Paulina Sroka - dziękujemy.

Poprzedni artykuł
Głogoczów Edukacja i kultura Kulinaria
Ustawienia dostępności
Wysokość linii
Odległość między literami
Wyłącz animacje
Przewodnik czytania
Czytnik
Wyłącz obrazki
Skup się na zawartości
Większy kursor
Skróty klawiszowe