Sok z kwiatów czarnego bzu

Wreszcie zakwitł!

2019-06-06 10:13
1 minuta czytania

Bardzo opóźniony, ale w końcu zakwitł: CZARNY BEZ. 

Sok z kwiatów tego niepozornego drzewa, to obowiązkowa pozycja na półce w mojej spiżarni. Mam nadzieję, że przypomnienie przepisu, który już był tutaj publikowany, zachęci Was do poświecenia czasu i zrobienia zapasów zimowych. 

- 40 baldachów kwiatów czarnego bzu 

- 2 litry wody

- ok. 1,5 kg cukru

- sok z 2 cytryn

Baldachy obcinamy, zostawiając jak najmniej zielonego - bardzo wygodnie zrobić to nożyczkami. Zalewamy 2 litrami przegotowanej, gorącej wody i zostawiamy na noc. Na drugi dzień odcedzić przez gazę, dodać cukier i sok z cytryn. Doprowadzić do wrzenia - z czego nie gotujemy, ale ma dosłownie raz "pyrknąć". Zlewamy szybko sok do słoikow, nie trzeba pasteryzować. 

Smacznego :)

 

Poprzedni artykuł
xxx

Sok z kwiatów czarnego bzu

To już ostatni dzwonek, aby zamknąć w słoiku wiosenne kwiaty. 

Następny artykuł
xxx

Szarpaniec Wigilijny z kapustą i grzybami

Święta Bożego Narodzenia coraz bliżej. Pewnie zastanawiacie się jakie potrawy przygotować w tym roku na świąteczny stół.

Głogoczów Edukacja i kultura Kulinaria
Ustawienia dostępności
Wysokość linii
Odległość między literami
Wyłącz animacje
Przewodnik czytania
Czytnik
Wyłącz obrazki
Skup się na zawartości
Większy kursor
Skróty klawiszowe