Sok z kwiatów czarnego bzu

To już ostatni dzwonek, aby zamknąć w słoiku wiosenne kwiaty. 

2018-05-26 08:44
1 minuta czytania

Sok z kwiatów czarnego bzu to obowiązkowa pozycja na półce w mojej spiżarni. Oto mój przepis:

- 40 baldachów kwiatów czarnego bzu 

- 2 litry wody

- ok. 1,5 kg cukru

- sok z 2 cytryn

Baldachy obcinamy, zostawiając jak najmniej zielonego - bardzo wygodnie zrobić to nożyczkami. Zalewamy 2 litrami przegotowanej, gorącej wody i zostawiamy na noc. Na drugi dzień odcedzić przez gazę, dodać cukier i sok z cytryn. Doprowadzić do wrzenia - z czego nie gotujemy, ale ma dosłownie raz "pyrknąć". Zlewamy szybko sok do słoikow, nie trzeba pasteryzować. 

Smacznego :)

ps. Sok z mojej spiżarki będzie można posmakować w trakcie pikniku szkolnego w dn. 10 czerwca. 

Poprzedni artykuł
xxx

Schab nadziewany kiełbasą wiejską

Jak gotować, aby się nie narobić, a było zrobione i najbliżsi byli szczęśliwi?

Następny artykuł
Głogoczów Edukacja i kultura Kulinaria
Ustawienia dostępności
Wysokość linii
Odległość między literami
Wyłącz animacje
Przewodnik czytania
Czytnik
Wyłącz obrazki
Skup się na zawartości
Większy kursor
Skróty klawiszowe