Schab nadziewany kiełbasą wiejską

Jak gotować, aby się nie narobić, a było zrobione i najbliżsi byli szczęśliwi?

2015-01-31 09:57
1 minuta czytania

Oto mój przepis na schab nadziewany kiełbasą wiejską - danie prawie tak szybkie jak pendolino Mrugnięcie

Na obiad, do ziemniaków, kaszy i makaronu, ale też jako smaczna kolacja (podane na zimno z np. mixem sałat) przy lampce czerwonego wina. Na talerzu wygląda wyśmienicie, zastępuje sklepowe szynki i przekąski - zaskocz gości a zaoszczędzony czas poświęć swoim najbliższym.

Składniki:

- duży kawałek schabu (1,5-2 kg)

- laska kiełbasy wiejskiej (najlepiej zamrożona)

- olej

- sól, pieprz, przyprawa do mięsa

Wzdłuż schabu, przez środek zrobić szpikulcem otwór. Wcisnąć do niego laskę kiełbasy. Schab posolić, popieprzyć, posypać przyprawami i polać olejem. Włożyć do rękawa i piec w temperaturze 150 stopni przez 1,5 godziny (jeżeli większy kawałek schabu to dłużej). Po przestudzeniu pokroić w plastry. Z wywaru powstałego przy pieczeniu, mąki i śmietany możemy zrobić sos.

Tym przepisem rozpoczynamy cykl comiesięcznych artykułów, które nie wymagają spędzania połowy dnia w kuchni a obalają powiedzenie "w lodówce tylko światło i wiatr".

Smacznego!

 

Kazimierz Szafraniec, styczeń 2015r.

 

 

 

Poprzedni artykuł
xxx

Sałatki z ogórków i czosnku

Idealne rozwiązanie na wykorzystanie ostatnich (czasem niezbyt kształtnych) ogórków.

Następny artykuł
xxx

Sok z kwiatów czarnego bzu

To już ostatni dzwonek, aby zamknąć w słoiku wiosenne kwiaty. 

Głogoczów Edukacja i kultura Kulinaria
Ustawienia dostępności
Wysokość linii
Odległość między literami
Wyłącz animacje
Przewodnik czytania
Czytnik
Wyłącz obrazki
Skup się na zawartości
Większy kursor
Skróty klawiszowe