Oto mój przepis na schab nadziewany kiełbasą wiejską - danie prawie tak szybkie jak pendolino
Na obiad, do ziemniaków, kaszy i makaronu, ale też jako smaczna kolacja (podane na zimno z np. mixem sałat) przy lampce czerwonego wina. Na talerzu wygląda wyśmienicie, zastępuje sklepowe szynki i przekąski - zaskocz gości a zaoszczędzony czas poświęć swoim najbliższym.
Składniki:
- duży kawałek schabu (1,5-2 kg)
- laska kiełbasy wiejskiej (najlepiej zamrożona)
- olej
- sól, pieprz, przyprawa do mięsa
Wzdłuż schabu, przez środek zrobić szpikulcem otwór. Wcisnąć do niego laskę kiełbasy. Schab posolić, popieprzyć, posypać przyprawami i polać olejem. Włożyć do rękawa i piec w temperaturze 150 stopni przez 1,5 godziny (jeżeli większy kawałek schabu to dłużej). Po przestudzeniu pokroić w plastry. Z wywaru powstałego przy pieczeniu, mąki i śmietany możemy zrobić sos.
Tym przepisem rozpoczynamy cykl comiesięcznych artykułów, które nie wymagają spędzania połowy dnia w kuchni a obalają powiedzenie "w lodówce tylko światło i wiatr".
Smacznego!
Kazimierz Szafraniec, styczeń 2015r.