Sałatki z ogórków i czosnku

Idealne rozwiązanie na wykorzystanie ostatnich (czasem niezbyt kształtnych) ogórków.

2014-09-10 05:28
1 minuta czytania

Początek września to czas, kiedy nasza spiżarnia zaczyna zapełniać się już na dobre. Jeśli po zrobieniu buraków wg przepisu Izy zostało Wam jeszcze trochę słoików i wolnego miejsca, zachęcam do zrobienia choć kilku sałatek z ogórków. Na placach można jeszcze kupić w obniżonej cenie ogórki, które delikatnie mówiąc na korniszony się nie nadają, ale na sałatki będą idealne.

Oto moje przepisy:

OGÓRKI Z CZOSNKIEM
Składniki:
2L - Wody
0,4kg - Cukru
10 - Małych łyżeczek soli
400ml - Octu
1szt - Musztarda chrzanowa np. Prymat
1szt - Musztarda delikatesowa np. Prymat
Koper, Ziele angielskie, liść laurowy
 

Sposób Przygotowania: Zalewa na 7 litrowych słoików: wodę, cukier, sól, ocet, jak i musztardy zmieszać, roztrzepać i następnie zagotować. Przygotować 7 słoików włożyć do każdego koper, ziele angielskie, liść laurowy jak i ząbek czosnku. Ogórki pokroić w długość, włożyć do słoików, po czym zalać zalewą i pasteryzować przez 5 min.

 

SAŁATKA Z CZOSNKIEM
Składniki:
4kg - Ogórki
2kg - Marchew
  4 - Łyżki soli
  1 - Szklanka oleju cukru i octu
  4 - Główki czosnku (duże)
1/2 łyżki Papryki słodkiej w proszku
1/2 łyżki Papryki ostrej w proszku

Sposób Przygotowania: ogórki pokroić w plastry a marchew zetrzeć na grubych oczkach, zasypać solą
i dodać po szklance oleju, cukru i octu. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, po czym dodać na ogórki, posypać papryką i zostawić na 24h często mieszając po upływie 24h włożyć do słoików i pasteryzować 10-15min

SMACZNEGO!!!

Danuta

Poprzedni artykuł
Następny artykuł
xxx

Schab nadziewany kiełbasą wiejską

Jak gotować, aby się nie narobić, a było zrobione i najbliżsi byli szczęśliwi?

Głogoczów Edukacja i kultura Kulinaria
Ustawienia dostępności
Wysokość linii
Odległość między literami
Wyłącz animacje
Przewodnik czytania
Czytnik
Wyłącz obrazki
Skup się na zawartości
Większy kursor
Skróty klawiszowe