Ocet ze skórek

Czas zimowych przetworów w pełni!

2016-08-04 04:49
1 minuta czytania

Nie będę przypisywać sobie autorstwa tego przepisu, dotarł do mnie w ramach rodzinno-przyjacielskiej wymiany wiedzy :) Przepis przetestowałam i chciałabym aby dotarł do większego grona.

 

Obierki z kilograma umytych jabłek (najlepiej takich nie pryskanych) należy przełożyć do słoika i zalać ciepłą, przegotowana i osłodzoną cukrem lub miodem wodą. Nakryć szczelnie gazą, aby "muszki owocówki" nie wypiły nam płynu i odstawić na 2-3 tygodnie w pokojowej temperaturze. Od czasu do czasu można zamieszać słoikiem. Po 2-3 tygodniach płyn zlać przez durszlak, potem jeszcze przecedzić przez gazę. Przechowywać w lodówce. Gotowe! 


Ach, proszę nie oczekiwać, że będzie to ocet super klarowny jak ten z półki sklepowej. Na pewno wytworzy sie lekki osad i nie jest to w żadnym wypadku błąd.

 

Poprzedni artykuł
xxx

Nalewka z wiśni

Poznaj Głogoczów od kuchni!

Następny artykuł
xxx

Pierniczki świąteczne

Tanie, szybkie, smaczne.

Głogoczów Edukacja i kultura Kulinaria
Ustawienia dostępności
Wysokość linii
Odległość między literami
Wyłącz animacje
Przewodnik czytania
Czytnik
Wyłącz obrazki
Skup się na zawartości
Większy kursor
Skróty klawiszowe