Nalewka z truskawek

Poznaj Głogoczów od kuchni!

2014-05-28 18:53
1 minuta czytania

Pomimo burzowej aury, opadów i gradobić zaskoczyła mnie ogromna ilość truskawek na placach i w sklepach. Czyżby to szczyt truskawkowego sezonu?

Takie właśnie "truskawkowe popołudnie" sprawiło, iż postanowiłam odgrzebać w swoich notatkach wypróbowany kilka lat temu ciekawy przepis na nalewkę z truskawek. Przepis jest bardzo prosty, ale na jego efekty przyjdzie nam poczekać kilka miesięcy. Gwarantuję jednak, że warto!

Składniki:

1 kg truskawek

0,5 litra płynnego miodu wielokwiatowego

1 litr czystej wódki (40%)


Wykonanie:

Czyste i obrane z szypułek truskawki wsypujemy do dużego słoja, zalewamy wódką, zakręcamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Po 1,5 miesiąca zlewamy powstały sok (nalew), a owoce w słoju zalewamy miodem. Takie miodowe truskawki ustawiamy w bardzo ciepłym miejscu na 10-12 dni i codziennie mieszamy słojem, aby miód rozpuścił się. Po tym czasie zlewamy miód i łączymy go z powstałym wcześniej nalewem alkoholowym. Całość odkładamy na tydzień, potem należy płyn przefiltrować np. przelać przez podwójną gazę, rozlać do butelek i odstawić do ciemnego pomieszczenia na min. 3 miesiące. Gotowe!

Truskawki pozostałe w słoju, zamiast wyrzucać, przerabiamy np. na ciekawą masę do ciasta :) 

Życzę owocnej pracy!

 

Poprzedni artykuł
xxx

Moje przepisy na przetwory zimowe

Jak prawie wszystkie panie robię zwykłe ogórki kiszone, ale... 

Następny artykuł
xxx

Nalewka z wiśni

Poznaj Głogoczów od kuchni!

Głogoczów Edukacja i kultura Kulinaria
Ustawienia dostępności
Wysokość linii
Odległość między literami
Wyłącz animacje
Przewodnik czytania
Czytnik
Wyłącz obrazki
Skup się na zawartości
Większy kursor
Skróty klawiszowe