Przez najbliższe miesiące będziemy dzielić się z Państwem przepisami na przetwory, które stały się największymi skarbami w naszych spiżarniach. Zaczynamy od miodu-syropu z mniszka lekarskiego, czyli zwykłych mleczy. Poza ciekawym smakiem, jest to wspaniały sprzymierzenieć w walce z przeziębieniami.
Składniki:
- około 400 główek mniszka lekarskiego (ładne, rozwinięte, zebrane z dala od ruchliwych dróg, dla tych co nie chcą liczyc to ok. 0,5 kg)
- 1 kg cukru
- 1 litr wody
- 2-3 cytryny
Wykonanie:
Główki mniszka wysypujemy na papier i zostawiamy, aż wszystkie robaczki je opuszczą. Po ok. 1-2 godzinach zalewamy wodą i gotujemy 15-20 minut. Odstawiamy na 24 godziny. Po tym czasie zlewamy przez gazę płyn a płatki wyciskamy. Do takiego roztworu (w kolorze herbaty, niezbyt przyjemnie pachnący) dodajmy cukier, wyciśnięty sok z cytryn i gotujemy ok. 2-3 godziny w zależności od gęstości miodu jaki chcemy uzyskać. Pod konieć gotowania miód nabiera pięknego koloru. Wlewamy do małych słoików, warto je również zapasteryzować (10 minut).
Wersja bardziej aromatyczna - cukier zastępujmy cukrem trzcinowym, a do gotowania dodajemy gożdziki.
Smacznego!!!
A już wkrótce przepis na pyszną nalewkę, dżem z aronii i wiele, wiele innych :)
Małgorzata Jończyk, Głogoczów 22.04.2014