Miód (syrop) z mniszka lekarskiego

Poznaj Głogoczów od kuchni!

2014-04-21 06:37
1 minuta czytania

Przez najbliższe miesiące będziemy dzielić się z Państwem przepisami na przetwory, które stały się największymi skarbami w naszych spiżarniach. Zaczynamy od miodu-syropu z mniszka lekarskiego, czyli zwykłych mleczy. Poza ciekawym smakiem, jest to wspaniały sprzymierzenieć w walce z przeziębieniami.


Składniki:

- około 400 główek mniszka lekarskiego (ładne, rozwinięte, zebrane z dala od ruchliwych dróg, dla tych co nie chcą liczyc to ok. 0,5 kg)

- 1 kg cukru

- 1 litr wody

- 2-3 cytryny

Wykonanie:

Główki mniszka wysypujemy na papier i zostawiamy, aż wszystkie robaczki je opuszczą. Po ok. 1-2 godzinach zalewamy wodą i gotujemy 15-20 minut. Odstawiamy na 24 godziny. Po tym czasie zlewamy przez gazę płyn a płatki wyciskamy. Do takiego roztworu (w kolorze herbaty, niezbyt przyjemnie pachnący) dodajmy cukier, wyciśnięty sok z cytryn i gotujemy ok. 2-3 godziny w zależności od gęstości miodu jaki chcemy uzyskać. Pod konieć gotowania miód nabiera pięknego koloru. Wlewamy do małych słoików, warto je również zapasteryzować (10 minut).

Wersja bardziej aromatyczna - cukier zastępujmy cukrem trzcinowym, a do gotowania dodajemy gożdziki.

Smacznego!!!

A już wkrótce przepis na pyszną nalewkę, dżem z aronii i wiele, wiele innych :)

Małgorzata Jończyk, Głogoczów 22.04.2014


Poprzedni artykuł
xxx

Mąka, drożdże, konfitura...

Inne spojrzenie na tłusty czwartek i ostatki. 

Następny artykuł
xxx

Moje przepisy na przetwory zimowe

Jak prawie wszystkie panie robię zwykłe ogórki kiszone, ale... 

Głogoczów Edukacja i kultura Kulinaria
Ustawienia dostępności
Wysokość linii
Odległość między literami
Wyłącz animacje
Przewodnik czytania
Czytnik
Wyłącz obrazki
Skup się na zawartości
Większy kursor
Skróty klawiszowe