Konfitura z aronii

Sezon owocowy w pełni, więc nasze przepisy pojawiają się częściej.

2014-07-22 04:15
1 minuta czytania


Konfitura z aronii

Składniki:

1 kg aronii

0,7 -1 kg cukru - w zależności od upodobań

½ szklanki wody

 

Aronię warto spożywać ze względu na jej wartości – zawiera bogactwo witamin oraz przeciwutleniaczy.

Przed przyrządzaniem konfitury można aronię przemrozić w lodówce – straci na cierpkości wynikającej z dużej ilości zawartych w niej garbników ( ja nie mroziłam i moja konfitura nie była cierpka). Również po kilku dniach przechowywania owoce powinny stracić cierpkość.

Owoce przebrać, opłukać. Można połowę owoców zmiażdżyć z cukrem drewnianą pałką – puszczą sok i wówczas może nie być konieczne podlewanie wodą. Dodać resztę owoców, ew. wodę i zagotować mieszając od czasu do czasu aby się nie przypaliło. Gotować 30-40 minut, zdjąć z ognia na kilka godzin ( lub na noc) i gotować ponownie na małym ogniu do powstania gęstej szklistej masy pamiętając o częstym mieszaniu. Zbyt długie gotowanie spowoduje stwardnienie owoców. Gorącą konfiturą napełniać wyparzone i ciepłe słoiczki ( ja trzymam je przed napełnianiem przez kilka minut w piekarniku w 100 stopniach), odwrócić na kilka minut do góry dnem.
Można również eksperymentować ze smakami – dodając do aronii inne owoce np. jabłka, gruszki.  I tak, przed końcem gotowania dodać  ½ kg rozgotowanych z cynamonem jabłek – razem chwilkę pogotować i przełożyć do słoików.

Tak przygotowaną konfiturę z aronii można serwować z serem, naleśnikami, dodawać do ciast, ciasteczek oraz do mięs.

Smacznego :)

Poprzedni artykuł
xxx

Kiełbasa słoikowa

Obalamy powiedzenie: w lodówce tylko światło i wiatr!

Następny artykuł
xxx

Mąka, drożdże, konfitura...

Inne spojrzenie na tłusty czwartek i ostatki. 

Głogoczów Edukacja i kultura Kulinaria
Ustawienia dostępności
Wysokość linii
Odległość między literami
Wyłącz animacje
Przewodnik czytania
Czytnik
Wyłącz obrazki
Skup się na zawartości
Większy kursor
Skróty klawiszowe