Konfitura z aronii
Składniki:
1 kg aronii
0,7 -1 kg cukru - w zależności od upodobań
½ szklanki wody
Aronię warto spożywać ze względu na jej wartości – zawiera bogactwo witamin oraz przeciwutleniaczy.
Przed przyrządzaniem konfitury można aronię przemrozić w lodówce – straci na cierpkości wynikającej z dużej ilości zawartych w niej garbników ( ja nie mroziłam i moja konfitura nie była cierpka). Również po kilku dniach przechowywania owoce powinny stracić cierpkość.
Owoce przebrać, opłukać. Można połowę owoców zmiażdżyć z cukrem drewnianą pałką – puszczą sok i wówczas może nie być konieczne podlewanie wodą. Dodać resztę owoców, ew. wodę i zagotować mieszając od czasu do czasu aby się nie przypaliło. Gotować 30-40 minut, zdjąć z ognia na kilka godzin ( lub na noc) i gotować ponownie na małym ogniu do powstania gęstej szklistej masy pamiętając o częstym mieszaniu. Zbyt długie gotowanie spowoduje stwardnienie owoców. Gorącą konfiturą napełniać wyparzone i ciepłe słoiczki ( ja trzymam je przed napełnianiem przez kilka minut w piekarniku w 100 stopniach), odwrócić na kilka minut do góry dnem.
Można również eksperymentować ze smakami – dodając do aronii inne owoce np. jabłka, gruszki. I tak, przed końcem gotowania dodać ½ kg rozgotowanych z cynamonem jabłek – razem chwilkę pogotować i przełożyć do słoików.
Tak przygotowaną konfiturę z aronii można serwować z serem, naleśnikami, dodawać do ciast, ciasteczek oraz do mięs.
Smacznego :)