Kiełbasa słoikowa

Obalamy powiedzenie: w lodówce tylko światło i wiatr!

2015-03-03 16:23
1 minuta czytania

Przypomina smak z babcinej spiżarni, odnajduje wielu zwolenników poszukujących alternatywy dla nafaszerowanych konserwantami, glutaminianem i solą wędlin. Nie uda się jej zrobic w 20 minut, ponieważ wiele czasu pochłania pasteryzowanie, ale przygotowanie od razu 7-8 słoików sprawi, że będziemy mieć zapas na dłuższy czas.

 

Składniki:

ok. 3 kg mięsa świeżo zmielonego (łopatka, szynka, boczek - może być wędzony, odrobina słoniny lub podgarla)

główka czosnku (ok. 8 ząbków)

1 łyżeczka soli peklowej

1 łyżeczka soli zwykłej

Przyprawy: 3 łyżki majeranku, łyżeczka ziela angielskiego, łyżeczka gorczycy białej, kilka liści laurowych, pieprz, można dodać również jałowiec; Wszystkie te zioła powinny być utłuczone w moździeżu, ale z braku czasu mielimy w młynku do kawy. :)

Wszystkie ww. składniki porządnie wymieszać, wstawic do lodówki na noc (ok. 12 godz.). Rano ponownie mieszamy i jeśli wydaje nam się, że mieso jest mało aromatyczne, doprawiamy. Dolewamy 1 szklanke wody, w której rozpuściliśmy 1 łyżkę żelatyny, mieszamy i pakujemy do słoików do ok. 3/4 wysokości. Pasteryzujemy zgodnie z babciną metodą (tyndalizacja) dla słoikow 1/2 litra:

I dzień: 60 minut

II dzień: 45 minut

III dzień: 30 minut

Tak zapasteryzowane słoiki możemy przechowywać nawet 6 miesięcy w spiżarni, polecam jednak przechowywać w lodówce jeśli nasza spiżarnia nie jest bardzo chłodna.

SMACZNEGO!

 

 

Poprzedni artykuł
xxx

BURAKI - baza na zupę, łatwo, szybko i przepysznie.

Poznaj z nami Głogoczów od kuchni!

Następny artykuł
xxx

Konfitura z aronii

Sezon owocowy w pełni, więc nasze przepisy pojawiają się częściej.

Głogoczów Edukacja i kultura Kulinaria
Ustawienia dostępności
Wysokość linii
Odległość między literami
Wyłącz animacje
Przewodnik czytania
Czytnik
Wyłącz obrazki
Skup się na zawartości
Większy kursor
Skróty klawiszowe