Buraki z chrzanem, sałatka z buraków - to często gości na naszych stołach. A barszczyk? Czy korzystacie przy gotowaniu zupy z tych gotowych produktów w torebce "instant", albo niby-zakwasu w butelce? A teraz przeczytajcie etykiete, co tak naprawde gotujecie. Wiem, wiem... obieranie buraków, potem gotowanie 2 godziny... nigdy nie ma czasu. Ale teraz mamy wakacje, a cena buraków na "Rybitwach" to 50 groszy za kg! Zaprośmy nasze dzieci (szczególnie większe) do obierania, albo umówmy się z sąsiadką na pogaduszki i przy okazji zróbmy sobie wspólnie przetwory, którymi potem się podzielimy. Potraktujmy przygotowanie buraczków wg mojego przepisu, jako okazje do wartościowego i owocnego spędzenia czasu z naszymi najbliższymi.
PRZEPIS:
1 kg buraków
1,5 dag cukru
2 szkl. wody
0,5 szkl. octu
2 dag soli
kminek, liść laurowy, ziele angielskie (po trochu)
Buraki umyć, obrać i pokroić w ćwiartki. Cukier, woda, ocet, sól i przyprawy - zagotować i zalać buraki w słoikach. Zakręcić i doprowadzić do powolnego wrzenia przez 15 minut . Można dodać czosnku dla wielbicieli tej aromatycznej przyprawy. A gdy przyjdzie mroźna zima, wystarczy odkręcić słoik i wlać na wywar warzywny lub mięsny (albo rosół, który został z niedzieli) i gotowe!
Wypróbowane, sprawdzone i na szybki barszczyk jak znalazł w spiżarce.
Polecam :)
Iza