Agrestówka (nalewka) w trzech odsłonach

Poznaj z nami Głogoczów od kuchni!

2014-06-26 14:47
1 minuta czytania

Już powoli w sklepach i na targowiskach możemy spotkać agrest, więc może to dobry czas, aby pomyśleć nad nalewką z tego często nie docenianiego owocu? Oto moje propozycje - agrestówka w trzech odsłonach. Jeśli mają Państwo pytania co do sposobu wykonania, często spaceruję po naszym pięknym Głogoczowie, więc zagadnięty chętnie podzielę się moimi doświadczeniami kulinarnymi :)

1. Agrestowa MIX

- 2 kg agrestu (1 kg czerwonego i 1 kg zielonego)
- garść rodzynek 
- kawałek imbiru (ok. 2 cm pokrojone w plasterki)
- zalać 2 l wódki
- dodać ok. 3 łyżki miodu
Odstawić na 4 miesiące. Przefiltrować, ewentualnie dosłodzić wg gustu i zlać do butelek.
DOJRZEWA 4 MIESIĄCE.
 
2. AGRESTOWA
 
- ok. 1,5 kg agrestu
- ok. 0,5 kg cukru
Agrest lekko ugnieść i niech stoi ok. 7 dni, następnie dolewamy 1,5 l wódki. Po trzech tygodniach  filtrujemy i zlewamy do butelek.
DOJRZEWA 3 MIESIĄCE
 
3. AGRESTOWA
 
1 kg agrestu zalewamy 1 l wódki, po tygodniu zlewamy i dodajemy cukru ok 20 dkg w zależności od gustu (wytrawna czy słodka ). Po trzech tygodniach filtrujemy i zlewamy do butelek.
DOJRZEWA 3 MIESIĄCE
 
* dużo zależy od dojrzałości owoców i rodzaju

Przypominam, że członkowie Stowarzyszenia Wspierania Inicjatyw Głogoczowa zaproponowali już tej wiosny: Miód z mleczy oraz Nalewkę z truskawek :) Na gotowanie miódu z mniszka lekarskiego jest już za późno (jeśli chcemy spróbować tego niezwyklego smaku, trzeba popytać sąsiadów czy nie zrobili więcej :) ), ale truskawki nadal są w sprzedaży, więc spóźnialscy mają jeszcze szansę przygotować również tą nalewkę.

Życzę owocnej pracy!  

 

Następny artykuł
xxx

BURAKI - baza na zupę, łatwo, szybko i przepysznie.

Poznaj z nami Głogoczów od kuchni!

Głogoczów Edukacja i kultura Kulinaria
Ustawienia dostępności
Wysokość linii
Odległość między literami
Wyłącz animacje
Przewodnik czytania
Czytnik
Wyłącz obrazki
Skup się na zawartości
Większy kursor
Skróty klawiszowe